نظمدهی و سازماندهی آشپزخانه

بسیاری از افراد به نظم و سامان دادن به آشپزخانه حساسیت زیادی دارند و برای انجام آن هیجان عجیبی دارند. شاید تا چند وقت اخیر خیلی کسی به این موضوع توجه نداشت اما در این مطلب میخواهیم در طراحی آشپزخانه، سازماندهی آن و سبک بندی به شما کمک کنیم. از جمله مواردی که در ادامه به آن خواهیم پرداخت میتوان به نحوه ذخیرهسازی هر چیزی در بهترین و زیباترین شیوه ممکن اشاره نمود. در ادامه با ما همراه باشید:
در این مقاله نقاط مختلف کابینتهای آشپزخانه را بررسی میکنیم اما قبل از آن 5 نکته حرفهای که برای داشتن یک آشپزخانه منظم میتوان از آن استفاده کرد را با شما به اشتراک میگذاریم:
نکته اول: موجودی گرفتن، دور انداختن، دستهبندی کردن
فضا را از همه چیز خالی میکنیم. آنها را اندازهگیری میکنیم. در ظروف یا بستهبندی مناسب قرار میدهیم. اقلام منقضی شده را دور بیاندازید. برای دستهبندی بهتر است اقلام مشابه را کنار یکدیگر بگذارید. مثلاْ برای تفکیک، دستهبندی شیرینیپزی، ادویهجات، میانوعدهها، ماکارونی و کالاهای کنسروی و … درست کنید. با این روش احتمال داشتن مواد تکراری کاهش پیدا میکند و این به معنای کاهش اشیاء غیرضروری است. بستهبندی مناسب و اصولی موادی که در کابینت نگهداری میکنید میتواند در نگهداشتن مدت طولانی آنها تاثیر بهسزایی داشته باشد.
نکته دوم: جریان کاریتان را پیدا کنید
مرتبسازی وسایلی که در آشپزخانه نگهداری میکنید بدین منظور است. بیشترین استفاده شما در آشپزخانه بابت چه موضوعی است؟ چگونه در آشپزخانهتان در طول روز حرکت میکنید؟ به این موضوع توجه ویژهای داشته باشید زیرا اقلامی که در مکانهای کابینت آشپزخانه قرار دادهاید باید برای برداشتن آنها راه دور یا سختی نباشد که شما را خسته و بیحوصله کند. اشیائی مانند قاشقهای چوبی یا ملاقهها باید نزدیک اجاق گاز باشد. مواد تمیزکاری نزدیک سینک و باقی اقلام و اشیائی که باید در نزدیکی مکان مورد استفاده خود قرار بگیرند. در برخی موارد صاحب خانه از کابینتساز خود میخواهد فضا را سفارشی سازی کند. فرضاً شخصی برای از اینکه وسایل خطرناک یا شکستنی را از دسترس کودک خود دور نگاه دارد از این روش استفاده میکند.
نکته سوم: نگهداری ظروف دربدار
در صورت امکان، در قسمت پایین کابینت ظروف ذخیرهسازی مانند قابلمه، ماهیتابه و … را نگهداری کنید. درصورت نیاز میتوانید از جداکنندههای و نظمدهندههای مخصوص اینکار استفاده کنید. همچنین برای سهولت در نگهداری این نوع وسایل میتوانید قبل از ساخت کابینت با کابینتساز خود این موضوع را مطرح کنید و از او بخواهید فضای مربوط به نگهداری این نوع ظروف را برای شما طراحی و اجرا کند.
نکته چهارم: داشتن کابینتی مخصوص کودکان
این موضوع برای خانوادههایی است که کودک یا کودکانی دارند و عاشق آن هستند. برای کمک به زندگی بهتر و شیرینتر آنها میتوانید یک یا قسمتی از یک کابینت را به آنها اختصاص دهید تا دیسها، لیوانها و کاسههای خود را درون آن نگهداری کنند. این یک راه عالی برای آموزش استقلال فرزندان و همچنین کمک به تمیز نگهداشتن آشپزخانه است. با این روش میتوانید حساسیت آنها به دیگر نقاط کابینت را کاهش دهید و برای نگهداری اشیاء حساس دیگر نگرانی نداشته باشید. با این حال استفاده از قفلهای کودک کابینتی نیز قابل استفاده است.
نکته پنجم: داشتن کابینتهای بیاهمیت
بهتر است برای نگهداری اقلام چند منظوره مانند خودکارها، قیچی، باطری، کلید، یادداشت و اقلامی از این قبیل یک کشو یا کابینت در نظر بگیریم. استفاده از سینی یا ارگانیزرهای تقسیمکننده کابینت نیز در نظمدهی یک راهحل عالی است.
برای داشتن یک آشپزخانه مرتب و منظم میتوانید از سبدهای مخصوص، ارگانیزرهای کابینتی، جداکننده و برچسبهای مخصوص استفاده کنید. شاید هزینههای شما را افزایش دهد اما تاثیر آن در آرامش و نظم آشپزخانه شما کاملاً مشهود است.
یکی دیگر از نکاتی که در نظم دادن به آشپزخانه شما موثر است، یکدست بودن ظروف شماست. این یکدستی علاوه بر این که باعث ترکیب سبک و سلیقه میشود سبب ایجاد نظم و سادگی نیز خواهد شد. این یکدستی میتواند مربوط به کاربری آنها باشد مانند قابلمهها، ظروف نگهداری حبوبات و ادویهها، سرویسهای چینی، ظروف نگهداری مواد شوینده و …
* مرکز پخت و پز
اگر همه چیز به صورت فوقالعاده منظم و دقیق در جایی که وقتی به آن نیاز دارید باشد، آن زمان میتوان گفت آشپزی کار راحتی است. این نظم و دقت در کار سبب ایجاد ذوق و حس خوب در آشپزی خواهد شد. اگر تمامی اقلام مورد آشپزی از جمله قابلمه و مواد اولیه در کنار محل پخت و پز باشد میتوان گفت آشپزخانه ما سامان گرفته و سلام به سازماندهی آشپزخانه.
میتوانید از اکسسوریهای جذاب مانند شارژرهای وایرلس، پریزهای توکار، هولدرها و … نیز برای راحتی کار در هر قسمتی از آشپزخانه استفاده کنید.
طراحی آشپزخانه اصولی به شما کمک میکند تا از فضای کابینتها به نحو احسن استفاده کنید. گروه موکاچوب شما را از طراحی تا اجرای کابینت همراهی میکند.
امروزه نگهداری وسایل برقی آشپزخانه یا اقلامی مانند سرویس ملاقه و … در روی کابینت مد نیست و بهتر است کلیه وسایل درون کابینت آشپزخانه جاگذاری شوند. برای اکثر این موارد ارگانیزرهای مخصوص طراحی و تولید شدهاند که با یک سرچ ساده قابل خریداری هستند.
قسمت مخصوص نگهداری ادویهها، روغنها و سسها معمولاً بصورت دو طبقه در کنار گاز طراحی میشوند. این کابین میتواند بصورت درب لولایی باشد یا از یراق مخصوص که به صورت ریلی به سمت بیرون هدایت میشود ساخته شده باشد. معمولاً طبقات این کابین بلند هستند تا بتوان به راحتی اقلام مورد نیاز در آنها را جای داد. علاوه بر راحتی زیبایی خاصی نیز دارند و نظم خاصی به آشپزخانه شما میدهند.
نگهداری چاقوها روی صفحه کابینت نه دیگر زیبایی خاصی دارد و نه اینکه کار معقولی است. استفاده از سینی یا ارگانیزرهای مخصوص این اقلام در یکی از کشوهای کابینت آشپزخانه حس خوبی به آشپزخانه شما خواهد داد.
سعی کنید هر چیزی که به آن نیاز دارید را تهیه کنید و از خریداری اقلام کممصرف و کمکاربرد صرفنظر کنید. با اینکار همه چیز میتواند به صورت همزان و به درستی ذخیره شود.


* کابینتهای کمدی
دیوارهای کاملی که در آنها درب یا پنجرهای تعبیه نشده باشد و یا اینکه عمق کمی داشته باشد میتوان در آنجا کابینت کمدی طراحی و اجرا کرد. این کابینتها فضای خوبی برای اجرای پنتری آشپزخانه دارند و فضای خوبی برای نگهداری مواد مصرفی و اقلام سوپرمارکتی به وجود میآورد.
کابینتهای کمدی فضای بسیار مناسبی برای ذخیرهسازی به شمار میآیند به شرطی که به درستی از آنها استفاده شود. در طراحی این نوع کابینت میتوان فضایی برای کافیبار طراحی کرد تا زیبایی این قسمت را دوچندان کند. هر چقدر خوش ذوق و خوش سلیقه باشید باز هم مشورت شما با یک طراح دکوراسیون داخلی میتواند در اجرای کابینت ایدهآل به شما کمک کند.
این نوع کابینتها به خودی خود جذاب و کاربردی هستند. با این حال استفاده از اکسسوریها و یراقآلات و جداکنندههای مخصوص در استفاده بهینهتر این فضاها بسیار تاثیرگذار هستند. با استفاده از این نظمدهندهها هیچوقت فراموش نمیکنید که چه چیزهایی دارید و معمولاً تکراری خرید نمیکنید. بنابراین میزان تلفات غذایی کمتری دارید. شاید همه اینها در اول برای شما هزینه داشته باشد اما به مرور زمان خیلی از هزینههای شما را کاهش میدهد.
در قسمت زیر این نوع کابینتها میتوانید از یک یخچال مینی برای نگهداری بطریها و نوشیدنیها استفاده کنید که خود علاوه بر نظمدهی و سازمان دادن به این نوع ظروف در زیبایی آشپزخانه نیز تاثیر به سزایی دارد.
اگر فضای دیگری برای جاگذاری ماکروفر خود ندارید در این قسمت میتوانید از کابینتها میتوانید برای آن تعبیه کنید. ماکروفرها معمولاً سایزهای متفاوتی دارند و قبل از اجرای کابینت بهتر است با کابینتساز خود این موضوع را عنوان کنید.


* کابینت جزیره
کانتر یا جزیره یک فضایی است در مرکز آشپزخانه. در آشپزخانههای بزرگ کاربرد بیشتری دارد و هدف آن دسترسی آسان و نزدیک وسایل ضروری و پرکاربرد به یکدیگر است. در این فضا میتوان فر و ماکروفر، سینک، ماشین ظرفشویی یا لباسشویی و … را تعبیه کرد یا فقط به عنوان کابینت از آن استفاده نمود.
در کابینت جزیره معمولاً برای ذخیرهسازی ظروفی مانند بشقابها و کاسهها استفاده میشود. البته این ذخیرهسازی برا اساس کاربری کابینت جزیره نیز میتواند تعیین شود.

سازماندهیهای گفته شده میتواند در همه قسمتهای خانه صورت گیرد. حتی یخچال و فریزر که محل نگهداری مواد غذایی شما هستند باید به بهترین نحو تقسیمبندی و چیدمان شود. همینطور فضاهای دیگری مانند حمام و سرویس بهداشتی یا اتاق خواب و …